26 July 2015

PKR lacurkan ahli akademik dengan politik. UMNO dan BN bila lagi?






UMNO dan BN mereka hormat pada Akta Universiti & Kolej Universiti (AUKU) dan juga pekeliling penjawat awam. mereka tidak mahu dituduh melacurkan dunia akademik.

Malah Menteri KPM tiada masalah melantik Naib Canselor universiti atau Timbalan Naib Canselor yang pro pembangkang. Sambung lagi 2 ke 3 tahun walau terbukti salah. Tiada masalah bagi mereka. Naib Canselor yang melantik orang PAS sebagai pengarah dalam kampus pun tidak apa. Semua kebebasan akademik katanya. Yang penting "‪#‎KabelEmas‬" mesti mahu jaga.

Kalau UMNO/ BN masuk kampus ini dianggap semua agenda menghasut mahasiswa ke arah mengUMNOkan. Tapi kalau pembangkang masuk tidak mengapa ini semua demokrasi.

KPM tak apa lantik sesiapa di Jabatan Pendidikan dan juga Universiti. Beri lagi naik pangkat.

Belajarlah mengguna dan memanfaatkan kuasa. Masa tak ada kuasa marah pun tak ada guna. Kalau pembangkang dan universiti mereka boleh buat BN tak boleh buat ke?

25 July 2015

The Edge wajar saman KDN. Kalau Berani!

The Edge wajar saman KDN

1. Kerajaan menggantung The Edge apabila telah muncul bukti dan kenyataan bahawa pemilik The Edge berkonspirasi dengan Justo, Sarawak Report dan beberapa pihak yang belum didedahkan untuk menjatuhkan Perdana Menteri Mohd Najib melalui serangan ke atas 1MDB.
2. Jika benar The Edge mempunyai bukti mereka sepatutnya menyerahkan kepada PDRM sejak awal beberapa tahun lalu bukan membuat spekulasi pada maklumat yang tidak sahih. Kerajaan sudah bertolak ansur sejak sekian lama. Konspirasi menyerang 1MDB dan Perdana Menteri telah untuk menjejaskan kestabilan politik dan ekonomi negara. Ketika ini dunia sedang berhadapan dengan krisis matawang yang turut membabitkan ringgit.

3. Jika pemilik kumpulan media The Edge, Datuk Tong Kooi Ong merasa The Edge adalah benar mereka boleh menyaman kerajaan dan membuktikan bahawa info mereka dari sumber yang sahih. Langkah kerajaan adalah tepat!

10 July 2015

AKU BUKAN SESUSAH ‪#‎ZAHRA‬ !


1. Permulaan pada pekerjaan memanglah susah. Tidak mungkin kita senang terus.
2. Zaman muda saya dulu saya pernah juga menjadi kuli di sebuah kilang milik warga China. Selepas itu saya jadi kuli di bengkel jentera berat dengan gaji RM13.00 sehari. Ya sengsara tapi sabar. Rasa menjadi kuli yang didera sehingga sekarang masih terasa.
3. Selepas tu saya melanjutkan pengajian di UMS ( Sosiologi & Antropologi). Datang bawa beg tanpa bayar yuran. berhutang. Hidup di kampus sangat susah. Makan dan tambang bas. Kadang tak makan demi tambang bas ke kuliah. Setahun selepas tu saya bertanding pilihanraya universiti dan dipilih sebagai Presiden MPP mulalah saya berjuang untuk kebajikan kerana kesusahan saya sebelum itu. Dan saya memahami rakan-rakan yang lain. Tugas saya ialah mempercepatkan PTPTN dibayar cepat dan terus dibayar ke akaun pelajar berbanding sebelum ini ke akaun universiti yang menyebabkan wang tertangguh berbulan-bulan. Kerana faham derita rakan-rakan. Ada yang berhenti kerana tak ada wang.
4. Tahun 2002 tamat pengajian ( berumur 23 tahun) saya diterima bertugas di sebuah agensi kerajaan atas bantuan Tan Sri Dato' Dr Nordin Kardi semasa itu sebagai Ketua Pengarah BTN. Tentunya beliau seorang guru yang saya tak mungkin lupakan. mungkin dia nampak bakat-bakat saya semasa dalam kepimpinan mahasiswa dulu. Hendak ke KL punyalah susah kerana duit tak ada. saya meminta tolong dengan seorang pemimpin pemuda YB Datuk Thaufick Titingan ( sekarang Menteri Belia & sukan Sabah). Beli tiket kapal terbang, satu beg pakaian bersaiz sederhana dan bakinya saya beri ibu yang datang ke airport menghantar saya. Allah sahaja yang tahu. Dengan baki di poket RM1.00 saya tawakal moga sampai di airport Subang akan ada yang membantu. Sepanjang dalam penerbangan saya tidak putus berdoa untuk itu.
5. Sampai di Airport Subang. Tidak tahu ke mana arah hendak dituju. Siapa yang perlu dihubungi. Saya hanya sempat berhubung dengan Tan Sri Nordin bahawa saya ke KL pada tarikh sekian-sekian sebelum itu.
6. saya mendail beberapa rakan di "public phone" (ketika itu) kalau-kalau ada yang lapang. Tapi tidak berjaya. 30 minit selepas tu telefon saya berdering dan melihat Tan Sri menghubungi saya. bertanya khabar dah sampai ke belum. Saya kata saya ada di Airport dan Tan Sri berkata dia akan minta Nazrul Fazami Mohamad ( Dulu Presiden MPP Uitm) menjemput saya. Saya menumpang rumah mereka. ( Omar Bin AbdullahYamani Rahman Norzilam Mohamed). Akhirnya tinggal dengan mereka bayar sewa rumah hampir RM 1000 setiap bulan di bandar Serdang. Ya memang saya susah. Malah kami sebagai anak muda pun tidaklah senang. Saya tiada kereta emak/ ayah hendak dipinjam jadi terpaksalah menumpang kawan serumah sama ada kereta atau motosikal atau sesekali naik teksi.
7. Di situlah permulaan kehidupan saya dengan gaji Gred 41 serta elaun wilayah saya mampu menyara keluarga serta membeli rumah sendiri ( Semasa bujang) setelah stabil pada tahun 2004 di Kajang pula. Malah dapat membina rumah keluarga di kampung bertahun siapnya. Hidup kita berubah dari satu peringkat ke peringkat lain.
8. April tahun 2008 Saya bertugas di tempat baru sebagai Setiausaha Sulit Kanan ( SUSK) kepada Timbalan Menteri Pengangkutan. April 2009 saya bertugas sebagai SUSK kepada Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Dua tempat ini mengajar saya banyak erti pengurusan.
9. Ya anak muda mesti melalui jatuh bangun. saya juga melaluinya. Pernah sebagai penjawat awam, terlibat politik dan kini berniaga sendiri tentulah sangat berbeza. Sendiri bos sendiri kuli. Kawan yang ramai ketika kita berjawatan ada yang lari, hanya kawan sejati kekal bersama. Ya itu juga saya rasai.
10. Tapi dalam setiap susah dan derita itu. Tidak pernah lagi saya mengeluh dan menyalahkan Kerajaan. Saya hidup zaman Tun Mahathir, Pak Lah dan juga sekarang PM Najib. Tak ada saya menyalahkan kerajaan dan 3 PM ini kerana tidak menolong saya secara terus. Ya setiap kita ada kisah masing-masing tetapi berhentilah dari sikap menyalahkan orang lain kerana kesusahan kita.
11. Jadi berhenti mengeluh, bina ‪#‎Networking‬ seramai mungkin dan bekerja kuatlah. Kalau kita dulu mahasiswa yang aktif tidak semestinya tamat pengajian orang akan ambil kita bekerja serta merta. Banyak perkara yang akan orang lihat dari kita. Usaha, kerja kuat dan tawakal pasti ada rezeki. Rezeki bukan ditentukan oleh Individu tetapi Allah jua yang maha pemberi. Jika kita tidak dapat sekarang Allah gantikan yang lebih baik untuk kita di kemudian hari.
12. Tentunya tulisan dan kalau ucapan ini bukan khusus untuk ku bacakan buat TPM. Untuk diri ku sahaja. Ya mungkin aku tidak sesusah Zahra yang ucapannya diselangi muzik. mungkin juga ada yang lebih derita dari aku yang tidak pernah mengeluh.
13. Mesejnya semasa belajar tidaklah senang dan permulaan pekerjaan pun tidaklah semanis impian.
Tapi aku tetap bersyukur.

JBJ
9.7.2015

09 July 2015

CHECKMATE PM NAJIB TURUN BELUM BERHASIL!


CheckMate 3.0



Andaian ‪#‎CheckMate‬ 3.0
Nampaknya Keputusan Kabinet ialah tidak "merehatkan" Perdana Menteri.

A 
PM, menteri dan timbalan menteri ( anggota pentadbiran) mereka tertakluk pada Akta Ahli Parlimen ( Saraan) 1980 menetapkan Hak -hak keistimewaan Ahli Parlimen. Jika MP adalah Menteri/ Timbalan ( Anggota Pentadbiran Kerajaan) semasa dilantik mereka menandatangani dan diberi;

i) Surat cara pelantikan sebagai Menteri Persekutuan
ii) Surat Sumpah Jawatan dan Setia
iii) Surat Sumpah Simpan Rahsia
iv) Ketentuan Elaun-elaun dan keistimewaan-keistimewaan bagi Menteri Persekutuan
v) salinan surat Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 4 Tahun 2008 bertajuk "Perjawatan di Pejabat Menteri dan Timbalan Menteri"
vi) Peraturan-peraturan Kod Etika Bagi Anggota-anggota Pentadbiran ; dan
vii) Kod Etika bagi Anggota-anggota Pentadbiran
viii) Kod Etika Bagi Ahli Parlimen Kerajaan.


B
PM dan menteri kabinet mereka tidak tertakluk seperti penjawat awam. Dalam kes ini MP BN mesti membawa ke parlimen untuk undi tidak percaya jika mereka mahu PM diturunkan. Malah kabinet juga kekal menyokong PM Najib.


C
Ia hanya satu tuduhan dari WSJ & sarawak report. ia tidak semestinya benar berdasarkan penyata transaksi yang di "blank"serta tarik akaun yang telah dikatakan tutup tetapi ada transaksi. jadi siasatan jawatankuasa khas adalah memadai sehingga dibuktikan akaun yang berkenaan wujudnya transaksi.


D
AG kata akaun dibekukan bukan Akaun Mohd Najib Tun Razak. lalalala - meroyanlah nampaknya mereka


E
Lebih dangkal dan pelik bila sekumpulan MP PR berkumpul di Dataran Kawad Parlimen untuk minta PM najib bercuti. Kembali kepada asas sahajalah ada 89 kerusi MP pembangkang bawa dlm Parlimen pun mereka boleh buat apa. Undi Angkat tangan ke? dan lebih menghairankan PR mahu membuat semakan semula kemenangan PRU lalu oleh BN kerana semata laporan WSJ dan SarawakReport. kasihan dengan asas yang mereka ada.

Lalalala.

CheckMate 2.0

Nampaknya check mate belum berakhir lagi. Makin panjang perjalanan hidup ini. Semalam WSJ memaparkan dokumen bank yang di blank dan tarikh yang ditampal-tampal meragukan. Akaun yang dikatakan tutup boleh ada transaksi.

8 Julai 2015 nampaknya YAB Mohd Najib Tun Abdul Razak ( bukan Mohd Najib Adb Razak atau Najib rajak) masih lagi Perdana Menteri Malaysia.

Walaupun banyak memberi alasan dan komen kepada surat peguam itu ia terpulang ke[ada bahasa peguam itu yang penting tindakan dilakukan.

Semoga jawatankuasa khas itu menemui kebenaran ye! ‪#‎Kipidap‬



CheckMate 1.0



Ye Ke CheckMate?
saya cuma nak tanya je pada semua dokumen yang di blank ni.
Akaun dah closed 30/8/2013, tp transaction 24/12/2014
Mcmmana buat transaction kalau acount dah closed agaknya?

Mengapa Kod SWIFT digunakan dalam dokumen yang dikongsi WSJ adalah berbeza?

Cara terbaik dan paling mudah untuk memeriksa sama ada dokumen SWIFT tulen adalah dengan memeriksa Kod SWIFT bank yang digunakan dalam dokumen itu. Jika ia adalah salah maka keseluruhan perkara ini adalah penipuan juga. Ini juga boleh dilakukan secara dalam talian melalui laman web rasmi yang berkaitan.

SWIFT Kod Wells Fargo Bank NA (New York Cawangan Antarabangsa) yang terletak di 375 Park Avenue, NY 4080, New York, NY, Amerika Syarikat yang digambarkan pada dokumen SWIFT yang dikongsi adalah PNBPUS3NANYC. Walau bagaimanapun, SWIFT Kod sebenar Kod Wells Fargo Bank NA (New York Cawangan Antarabangsa) yang terletak di 375 PARK AVENUE, TINGKAT 10, NEW YORK, NY 10152 sebenarnya PNBPUS3NNYC. Lihat http://www.swift-code.com/.../swift-code-pnbpus3nnyc.html

SWIFT Kod PNBPUS3NANYC milik Alfa-Bank Moscow. Ini bukan sahaja tanda kisah memberitahu bahawa dokumen itu adalah satu penipuan mutlak tetapi pengesahan yang amat tegas bahawa dokumen itu adalah satu penipuan atau pembohongan. Bagaimana SWJ [WSJ] boleh terlepas kesalahan berfakta ini?