23 February 2015

USIM KILANG PERKADERAN PAS YANG DILUPAKAN?


GAMIS dan USIM Kabinet GAMIS 2015/16. Presiden, Timbalan dan SUA mereka sapu


Nampaknya pengumuman barisan kabinet GAMIS 2015/2016 mencetuskan kontroversi apabila Naib Canselor USIM mengutus surat amaran kepada Presiden, timbalan dan beberapa AJK yang lain.  GAMIS mempelopori USIM bukan benda baru kerana tahun lalu sahaja lebih 5 orang yang menjadi AJK Gamis. Tahun ini mereka hanya mencipta sejarah kerana USIM mengetuainya.


SURAT NAIB CANSELOR USIM YANG DIDEDAHKAN KEPADA MALAYSIA INSIDER. NIAT MENYERANG  PENGURUSAN USIM
Umum mengetahui GAMIS merupakan himpunan dari gerakan PMI yang disatukan. Sebab itu pengasas GAMIS adalah dari pimpinan PMIUM tahun 1989. Umum juga mengetahui bahawa PMIUM merupakan sayap PAS dikampus dan tidaklah salah kalau kita katakan GAMIS juga pusat perkaderan PAS. Lihat sahaja tujuan GAMIS ditubuhkan sebagaimana pengakuan GAMIS  dalam laman rasmi GAMIS.

"Penubuhan GAMIS juga disebabkan realiti               massa yang mendesak. GAMIS juga ditubuhkan demi mendepani PRU8 (1989). GAMIS telah menubuhkan Angkatan Mahasiswa Negara (AMAN). Antara partisipasi AMAN di peringkat nasional adalah menyatakan dokongan terbuka pada Angkatan Perpaduan Ummah (APU). Pernyataan tersebut sedikit banyaknya telah membantu APU menang majoriti dalam Kerajaan Negeri Kelantan / DUN. PAS berjaya mendominasi Kerajaan Negeri Kelantan tersebut."

KE MANA MEREKA?
Semangat kepada PAS itu tidak pernah luntur. Lihat sahaja tempat mereka berbaiah pembudayaan usrah, tamrin, demonstrasi, dan muktamar GAMIS yang sentiasa menjemput pimpinan PAS merasmikannya. Malah kalau kita lihat bekas-bekas Presiden GAMIS fikrah mereka kekal tidak berubah walaupun menjawat jawatan di JAKIM, GLC atau pimpinan cawangan. Hari ini pun tujuannya kekal sama iaitu untuk menjulang ideologi PAS di kampus.

Gamis di IPT seperti UM, UKM, UIAM, USM, UTM dan UPM bukanlah asing. Malah semasa saya sebahagian dari BBMN saya amat mengetahui selok-belok mereka ini. Cuma yang agak perlu diberi perhatian ialah bagaimana Gamis menyembunyikan gerakanya di USIM. USIM sejak beberapa siri pilihanraya kampus acap kali diumumkan oleh pengurusannya sebagai Pro Aspirasi walaupun 1001 kecurigaan mengenainya. Naib Canselor USIM seakan bersembunyi dari realiti itu. Malah PRK tahun 2014/2015 pun Naib Canselor USIM tidak mampu mengklasifikasikan barisan MPP USIM dengan mengumumkannya sebagai " Pro Universiti"

GAMIS bersarang di USIM

Apakah kita tak tahu yang tahun 2013 barisan GAMIS paling ramai dari USIM? Apabila semua orang berbuat lupa termasuk Naib Canselornya dan kerana lebih menyelamatkan kedudukan mereka maka diumumkan sebagai Pro Aspirasi. Sepatutnya barisan GAMIS sekarang berterima kasih kepada Naib Canselor dan pengurusan USIM kerana "buat-buat tak tahu" atau menutup perkara ini dari menjadi kebisingan pihak kementerian.

Tapi bangkai gajah tidak boleh ditutup dengan nyiru. Tahun ini USIM menguasai jawatan utama GAMIS Presiden, Timbalan dan Setiausaha Agung tentulah perhatiannya menjadi utama. Jika GAMIS sebagai kuda PAS di kampus mungkin bukan lagi sebagai satu isu di kampus selepas Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 ( Pindaan 2012) yang membenarkan mahasiswa menganggotai parti politik di luar kampus.

Apapun alasan barisan GAMIS mereka tetap terperangkap betapa GAMIS sejak ditubuhkan 1989 hingga sekarang 2014, kira-kira 25 tahun lalu tetap sebuah pertubuhan haram yang tidak berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.  Oleh yang demikian alasan Surat USIM untuk meminta mahasiswa USIM meletakkan jawatan adalah sangat berasas dan menepati AUKU Pindaan 2012 serta Kaedah- Kaedah Tatatertib USIM. 3 Alasan yang dinyatakan dalam surat Naib Canselor

Pertama kerana Usim mendakwa Gamis merupakan pertubuhan yang tidak berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan Malaysia (RoS)

Kedua kerana  penglibatan mereka secara tidak langsung mengaitkan nama USIM dengan pertubuhan tidak berdaftar.

Dan ketiga, kerana USIM menyarankan kedua mahasiswa merupakan pelajar tahun akhir universiti itu untuk tidak terlibat dalam GAMIS agar dapat memberi tumpuan kepada pada latihan industri yang bermula 23 Februari ini.

USIM bertindak menjaga nama baiknya memandangkan GAMIS sebagai badan pertubuhan haram banyak terlibat dengan kegiatan politik pembangkang dan demontrasi jalanan yang menjejaskan imej USIM. Oleh yang demikian USIM berhak untuk menghalang mana-mana pelajarnya bertindak menjejaskan imejnya.


AUKU PINDAAN 2012 YANG DIBANGGAKAN OLEH GAMIS JELAS MENYEBUT KESALAHAN PENYERTAAN  PERTUBUHAN MENYALAHI UNDANG-UNDANG. 


GAMIS HARAM SELAMA 25 TAHUN.
PASMA ENGKAR PUN  ADA PENDAFTARAN.

GAMIS Mencabar Naib Canselor melalui Portal Pembangkang The Malaysia Insider


SERANGAN TERHADAP PENGURUSAN USIM


GAMIS HARUS MEMBACA AUKU YANG MEREKA BANGGA PINDAKAN.
Kata GAMIS;

"Kita berasa amat kesal kerana sepatutnya USIM berbangga kerana pelajarnya dilantik menganggotai GAMIS yang sememangnya terkenal memperjuangkan politik dalam kampus sejak 25 tahun lalu

"Tindakan universiti itu menafikan jasa Gamis,"

"Pendirian GAMIS jelas. Kita tidak gentar dengan sebarang bentuk amaran atau ugutan mana-mana pihak. Di bawah kepimpinan Imran, mahasiswa Islam akan terus maju melawan kezaliman,"

Dalam satu kenyataan bersama, Imran dan timbalannya mengatakan mereka tidak akan berganjak daripada kedudukan mereka mahupun gentar dengan desakan pengurusan universiti "Kami menghormati nasihat pihak universiti, namun kami ingin ingatkan yang kami punya prinsip dan pendirian. Suka untuk nyatakan di sini, kami sesekali tidak akan berganjak daripada perjuangan ini."

Malah ahli GAMIS dan alumninya menyerang Naib Canselor USIM secara biadap dan kurang ajar melalui mesej kepada Naib Canselor USIM.


BIADAP DAN KURANG AJAR MEMANG ITU DIDIKAN GAMIS. SEPATUTNYA MEREKA JUMPA NAIB CANSELOR. BIASALAH BAPA BOREK ANAK RINTIK MEMANG BEGITU.

Persoalannya?

Mengapa GAMIS menyerang pengurusan USIM melalui media pembangkang seperti TMI dengan mendedahkan surat amaran Naib Canselor USIM itu? apakah niat sebenar GAMIS? Jika benarpun tidak berpuas hati jalan terbaik ialah bertemu dengan pengurusan USIM bukan menyerang dalam media pembangkang. Bukankah ini berniat hendak memalukan USIM? Jadi bagaimana ini tidak dianggap memburukkan nama USIM kepada masyarakat luar?

Tahun lepas pun ramai kalangan AJK GAMIS daripada USIM tetapi tidak pernah diambil tindakan. Alasan USIM jelas agar mahasiswa tahun akhir menumpukan pelajaran dan latihan industri dan bukan yang terlibat dengan kegiatan tidak berkaitan dengan akademik mereka. GAMIS adalah sebuah pertubuhan haram berasaskan politik pembangkang.

GAMIS semakin tidak relevan

Sebagaimana PMI yang lemah di kampus begitu jugalah keadaannya GAMIS. Hidup segan mati tak mahu. Perjuangan tahun 1990an GAMIS tidak sama seperti sekarang. Polemik fikrah dan pergolakan parti PAS turut mempengaruhi keadaan perkaderan kampus. Murabbi dan Amir sudah tidak menjadi pembimbing yang baik buat pemimpin PMI dan GAMIS. Polemik Puak Erdogan/ Anwarinas dan golongan agama bukan sahaja berlaku di luar tetapi dalam kampus itu sendiri. Lantaran itu mereka lemah.

Maka GAMIS berusaha untuk bangkit semula. Mereka ketinggalan sebagaimana PAS ketinggalan dengan kerjasama Pakatan Rakyat.

Tidak hairan isu surat amaran ini cepat sahaja surat ini diserahkan kepada TMI untuk mendapat publisiti murah betapa kononnya mahasiswa USIM dianiaya. Sedangkan mahasiswa pun tahu siapa GAMIS dan tuan besarnya.

Naib Canselor USIM harus bertindak tegas

Sebagaimana UM dengan kes Fahmi Zainol, USIM mesti bertegas. Gerakan GAMIS sebagai pertubuhan haram adalah jelas bertentangan dengan peraturan AUKU Pindaan 2012.  Semua keadaan yang berlaku ini adalah dari sikap pengurusan USIM sebelum ini yang tidak ambil tahu dan kisah mengenai aliran pelajarnya. Masih belum terlambat untuk bertindak.

Apa yang jelas GAMIS dan PAS tidak boleh dipisahkan!.

JBJ

3 comments:

 1. ....


  UMNO Makin BUSUK - 5 Pemimipin Kanan PR Juga Akan DiPENJARA?

  Sumber Berita


  >>> Klik Di Sini <<<  Rakyat RAYU Agar Anwar Dibebaskan Dan Pembunuh Antartuya DiTANGKAP!!

  Sumber Berita


  >>> Klik Di Sini <<<  UMNO Parti Penjara - Anak Muda Makin Sayang PAS, PKR, DAP..

  Sumber Berita


  >>> Klik Di Sini <<<

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
   Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

   Delete
 2. Hello Am Mrs, MARIA FIN Am sah Pemberi Pinjaman kredit Dan Pinjaman Terpercaya
  Syarat Dan KETENTUAN Yang Jelas Dan dimengerti PADA Tingkat bunga 2%. Dari
  $ 20,000 untuk review $ 10,000000 USD, Euro Dan Pounds Saja. Aku Bisnis Pinjaman memberikan,
  Pinjaman Pribadi, Kredit Mahasiswa, Kredit Mobil Dan Pinjaman UNTUK Bayar Off Bills. JIKA kamu
  Membutuhkan Pinjaman APA Yang Harus Andari lakukan Adalah untuk review Andari untuk review menghubungi Saya Beroperasi Langsung
  di: mariafinloancompany@gmail.com
  memberkati Tuhan.
  salam,
  Mrs Maria fin
  Email: mariafinloancompany@gmail.com

  ReplyDelete