15 August 2014

BUBAR DUN SELANGOR JALAN PALING DI'TAKUTI' ANWAR DAN DAP

Perebutan jawatan Menteri Besar Selangor semakin dramatik apabila Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail hari ini mendakwa mendapat sokongan 30 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) negeri itu bagi membolehkan beliau menyingkirkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Wan Azizah berkata, turut menyokong beliau ialah dua ADUN daripada Pas iaitu Hasnul Baharuddin (Morib) dan Saari Sungib (Hulu Kelang) bersama-sama 15 ADUN DAP dan 13 ADUN daripada PKR.


Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menegaskan, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail perlu menterjemahkan dakwaan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu mendapat sokongan 30 wakil rakyat melalui proses undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri (DUN).

Dalam satu kenyataan di sini, hari ini Abdul Khalid menyifatkan pengumuman Wan Azizah merupakan satu dakwaan semata-mata dan tidak boleh dikira sebagai sah dari segi undang-undang.

"Saya maklum tentang pengumuman Datin Seri Wan Azizah yang mendakwa beliau mendapat sokongan majoriti ADUN Selangor. Dakwaan ini perlu diterjemah melalui proses undi tidak percaya dalam DUN sebagaimana yang telah termaktub mengikut Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri," katanya.


BUBAR DUN SELANGOR?

Kenapa agaknya Anwar Ibrahim tidak berani mencadangkan agar dun di bubarkan? Bagi DAP ia secara terang-terangan tidak perlu membubarkan DUN mengambil contoh isu di Perak. Bekas exco Selangor dari DAP, Teng Chang Khim menggesa Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim mencontohi krisis menteri besar yang berlaku di Perak pada tahun 2009.

Menurutnya, krisis itu menyaksikan pertukaran menteri besar berlaku tanpa perlunya sidang khas untuk mengusulkan undi tak percaya terhadap menteri besar.Katanya, Khalid juga boleh meletak jawatan tanpa perlu membubarkan DUN
Pilhan akhir Khalid?

Rupanya memerangi Khalid Ibrahim memerlukan 1 Batalion tentera dan beberapa general parti memeranginya. Benar-benar buku bertemu ruas.Tentu KETUM tidak menyangka sejauh ini dirinya boleh ditentang. 

Khalid rasanya akan mengambil jalan akhir yang PR tak mahu iaitu pembubaran DUN!.

Biarlah rakyat memberi mandat!No comments:

Post a Comment