26 March 2013

DAP PENAKUT HANYA BERTANDING KAWASAN MAJORITI CINA?

DAP ke Johor untuk Bersaing Dengan MCA


Tindakan DAP menghantar ramai pemimpin besarnya ke Johor untuk bertanding dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU13) hanyalah untuk satu tujuan iaitu 'membunuh' MCA di negeri kubu kuat Barisan Nasional (BN) ini, kata Tan Sri Shahrir Abdul Samad.
    
Ahli Parlimen Johor Bahru itu berkata, DAP berharap apabila ia berjaya 'membunuh' MCA dalam PRU13, parti pembangkang itu akan diangkat sebagai wakil tunggal kepada masyarakat Cina di Johor.
    
"Ini tujuan DAP sebenarnya, untuk mengalahkan MCA dan jikalau mereka berjaya, mereka akan mengubah suasana politik di Johor berasaskan kepada politik perkauman. Adakah ini yang dimahukan oleh masyarakat Cina di Johor?," katanya mengulas merasmikan jentera PRU13 Puteri, Pemuda dan Wanita BN baru-baru ini.
    
Menurutya, DAP mahu melakukan perkara yang sama sebagaimana dilakukan parti pembangkang itu di Pulau Pinang dalam pilihan raya umum lepas - 'membunuh' parti Gerakan di negeri pulau itu.
    
Walaupun DAP mendakwa ia sebuah parti pelbagai kaum, tetapi  parti pembangkang itu hanya bertanding di kawasan majoriti pengundinya kaum Cina dan hanya menentang calon BN daripada parti MCA, kata Shahrir baru-baru ini ketika mengulas tindakan DAP memindahkan pemimpinnya bertanding di Johor.DAP hanya boleh menang kawasan Cina dan Kawasan Campuran

Fakta menunjukkan DAP hanya boleh menang di kawasan majoriti pengundi cina dan kawasan campuran (Melayu/Cina). DAP yang mendakwa sebagai parti semua kaum jelas hanya membuktikan sebaliknya. Data berikut jelas membuktikan;


Jika benar DAP harus mencuba di kawasan majoriti kaum Melayu. 


Kenapa DAP hanya berani di kawasan bercampur yang ada MCA bertanding dan Gerakan bertanding? Apakah DAP ingin membuktikan merekalah parti dominasi kaum cina sekarang? Sasarannya ialah menumbangkan rakan komponen BN ini. 

DAP membayangkan Johor medan utamanya sebagai provokasi sahaja menafikan Johor adalah kubu kuat BN. Persepsi Johor kubu kuat BN harus di hapuskan. Ia harus dimulakan dengan mengasak Johor melalui kerusi percuma yang diberikan BN kepada MCA.

DAP meletakkan penasihatnya Lim Kit Siang sebagai calon di kawasan parlimen Gelang Patah.
    
Parti pembangkang itu juga berhasrat meletakkan pakar strateginya, Liew Chin Tong yang juga merupakan anggota parlimen Bukit Bendera, sebagai calonnya di Johor dengan kemungkinan besar kerusi parlimen Kluang menjadi pilihan.
    
Terdapat juga spekulasi pengerusi DAP Karpal Singh akan bertanding di Johor pada PRU13 ini, untuk kerusi parlimen Kulai yang kini disandang bekas Presiden MCA Tan Sri Ong Ka Ting.
    
Kemungkinan setiausaha agung DAP yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng bertanding di Johor memandangkan beliau dilahirkan di Johor Bahru.
    
Parlimen Kluang yang menjadi sasaran DAP kini disandang Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Dr Hou Kok Chung, manakala parlimen Gelang Patah diwakili Tan Ah Heng.

Begitu juga di negeri-negeri lain DAP hanya mengintai kawasan majoriti masyarakat Cina. Sarawak, Sabah, Perak DAP akan menggunakan teknik ini. 
No comments:

Post a Comment