11 March 2012

Lembu Punya Susu, Sapi Dapat Nama?

Anwar Ibrahim tentu kecewa kerana tidak setaraf
Presiden CEUPACS duduk bersama PM. Awnar Layak duduk
bersama Paul Wolfowitz dan 3 Presiden Israel sahaja


Tahniah kepada Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) yang berusahabersungguh-sungguh menyelesaikan isu  dan polemi Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) selepas ia dibatalkan dan penggajian diteruskan mengikut Sistem Saraan Malaysia (SSM). Presiden CUEPACS, Datuk Omar Osman, berkata pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, mengenai perkara itu melegakan dan menggembirakan lebih 1.4 juta penjawat awam di seluruh negara. 


Kenaikan gaji itu adalah adil dan saksama serta memberi kebaikan kepada semua penjawat awam kerana SBPA membentuk jurang antara kumpulan pengurusan dengan kumpulan utama.

Mana Anwar Ibrahim dan Nurul Izzah?
Pelarasan gaji berdasarkan Jadual Gaji Matriks (JGM) SSM itu menyaksikan Kumpulan Pengurusan dan Profesional serta Pelaksana Gred 1 hingga 54 menikmati pelarasan sebanyak 13 peratus.

Gred Utama dan Gred Khas C, B dan A akan menikmati pelarasan sembilan peratus, Turus III dan II (lapan peratus) dan Turus I serta Ketua Setiausaha Negara (tujuh peratus).

Selain itu, kadar COLA bagi kawasan B (di antara bandar dan pedalaman) dinaikkan daripada RM200 kepada RM250 sebulan, manakala untuk kawasan C (pedalaman) daripada RM100 kepada RM150.  Pelarasan gaji itu berkuat kuasa 1 Januari lalu yang mana penjawat awam akan menerima gaji tertunggak. Difahamkan, gaji baru akan dibayar sama ada akhir bulan ini atau bulan depan
.

Bersusah payah Datuk Omar Osman dan 'teamnya'mendesak pimpinan kerajaan agar kemelut SBPA di selesaikan, tiba-tiba manusia yang bernama Anwar tampil kedepan selepas pengumuman PM "merekalah yang menyebabkan SBPA dimansuhkan". Apakah Anwar anak beranak terlibat dalam sesi perjumpaan dengan PM bersama Ceupacs? setakat bercakap tumpang kritik semua pihak pun berbuat demikian tanda rasa tidak setuju. ini dinamakan "Lembu Punya Susu, Sapi Dapat Nama". 


Nota: Dekat-dekat PRU13 ni kena tengok semua perkara. 1.4 juta penjawat awam dicampur dengan seorang suami/isteri dan dua anak dalam satu keluarga berapa agaknya undi yang ada? 1.4X3 =4.2 orang. mungkin sebab itu dibatalkan dahulu.


1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete