07 November 2011

Protes halang PRU-13 jika reformasi tak dilaksana?

Malaysiakini menyiarkan.

"Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berikrar mengambil pelbagai langkah sewajarnya untuk menghalang pilihan raya umum ke-13 daripada diadakan sebelum proses pembaharuan sistem pilihan raya di negara ini dilaksanakan.

“Maka tidak menolak kemungkinan kali ini rakyat turun bukan sahaja untuk melakukan protes tapi benar-benar untuk menukar regim yang sekian lama gagal menjamin hak rakyat untuk mendapatkan proses demokrasi pilihan raya yang bersih dan adil.

“Kita tidak boleh menolak kemungkinan rakyat akan bangkit untuk memastikan regim turun agar proses pilihan raya yang adil dan bersih boleh mengambil tempat dan negara ini boleh diselamatkan,” kata pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin (kiri) dalam satu kenyatan media.


Menurutnya, yang lebih dikenali sebagai Chegubard, pilihan raya di negara ini hanya boleh diadakan selepas proses penambah-baikan dijalankan sekiranya kerajaan BN tidak mahu berdepan dengan kuasa rakyat.

Komen:
 
1) Saya telah lama mengetahui apa yang dinamakan Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) sejak dulu kerja mereka ni adalah bersama dengan pembangkang. Kalau demontrasi menyokong Aziz Bari, pilihanraya, Bersih, AUKU atau apa sahajalah yang berkaitan dengan pembangkang pasti mereka dakan ada bersama. Mereka bercakap mengenai Neutral dan juga cengkaman parti tetapi mereka sendiri sebenarnya sudah dicengkam dan diperalatkan. Tengoklah semasa demo menentang Seksualiti Merdeka anjuran kumpulan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) tiadalah pula kemunculan nama mamat SMM ni.
 
2) Siapa NGO ini? hebat sangat sehingga nak mengugut Kerajaan? SMM nak menghalang pilihan raya? entah-entah mengundi pun belum. Apa nak susah-susah kalau nak pilihan raya datang saja mengundi. pilih kerajaan yang mana disukai. rasa nak tukar maka tukarlah...buat apa nak ugut orang. itu hanya menunjukkan kebodohan diri dan menggambarkan keadaaan terdesak saja. Tentulah keputusan PR tidak bodoh apabila bertanding dihampir semua kerusi pilihan raya 222 kerusi. Bukan hanya cakap saja nak tukar kerajaan tetapi bertanding tak pernah cukup sejak sekian lam. Lawan dahulu baru tahu. Sekarang ni bertanding atas padang yang sama jadi apalah nak takut.
 
3) Bagi SMM yang masih ahlinya sedang melanjutkan pelajaran di IPTA/S. sudah-sudahlah tu. Taatkan pengajian. Selepas tamat buat keputusan nak bertanding pilihan raya maka buatlah..mana tahu parti yang disokong sebelum ini bagi kerusi pilihan raya. Kan rezeki namanya jadi calon wakil rakyat.

No comments:

Post a Comment