26 December 2010

Menguji Gelombang Rakyat

Pakatan Rakyat perlu 'gelombang rakyat' untuk tumbangkan Barisan Nasional. PKR, PAS dan DAP tidak akan mampu untuk menumbangkan Barisan Nasional (BN) secara bersendirian, kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

“Itulah semangat atau intipati yang ingin kita tiup dan sampaikan dalam Konvensyen Kebangsaan Pakatan yang akan diadakan pada 19 Disember ini dengan Pulau Pinang sebagai tuan rumah selepas Selangor menganjurkannya buat kali pertama tahun lalu”.

Justeru pembangkang menggunakan misi 'Gelombang Rakyat' sebagai strategi utama dalam menawan Kerajaan Persekutuan pada PRU 13. Persoalannya, apakah Gelombang Rakyat yang dimaksudkan itu? Apakah strateginya?

Apakah dengan menghalau penduduk-penduduk Kampung Buah Pala atas nama pembangunan dan kemajuan menggambarkan Gelombang Rakyat itu? Begitu juga menghalang peniaga-peniaga Melayu untuk berniaga di bangunan Komtar?. Di satu negeri lain usaha SYABAS mengadakan Tabung Budi untuk membantu rakyat kurang berkemampuan turut dikecam habis-habisan. Apakah semua ini menggambarkan misi Gelombang Rakyat?

Pakatan Rakyat percaya bahawa tsunami politik seperti tahun 2008 dapat diulangi lagi sekiranya komponen Pakatan Rakyat bersatu. Isu-isu dalaman PR dilihat tidak menggugat kerjasama PR. Namun apakah semudah itu BN boleh ditumbangkan?.

Perubahan strategi BN dan keyakinan rakyat terhadap kepimpinan YAB Dato’ Sri Mohd Najib sejak mengambil alih tampuk pemerintahan negara dengan gagasan 1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan telah berjaya mengukuhkan ekonomi negara dan kesejahteraan rakyat.

BN telah meniupkan gelombang rakyatnya apabila tiga siri pilihan raya kecil iaitu Parlimen Hulu Selangor, Batu Sapi dan Dun Galas, BN telah memperolehi kemenangan selesa. Apakah Pakatan Rakyat lupa dengan Gelombang Rakyat BN untuk merampas semula negeri-negeri yang pernah dimilikinya? Rakyat tentu menilai dua tahun pemerintahan Pakatan Rakyat masih banyak lagi janji-janji yang belum ditunaikan. Cabaran utama PR ialah mempertahankan kemenangan yang sedia ada. Lantaran itu PR sanggup melakukan segala cara.

Pakatan Rakyat sedang menguji strategi Gelombang Rakyatnya dengan memperalatkan emosi rakyat. Emosi marah, susah hati dan rasa teraniaya dimainkan sebaiknya. Memperalatkan isu air Selangor dan penggantungan 4 wakil rakyat parlimen PR baru –baru ini telah membangkitkan sentimen rakyat. Dalam hal penggantungan Dewan Rakyat, rakyat telah dikelirukan seolah-olah BN bersalah sedangkan memang terdapat peraturan mesyuarat yang telah ditetapkan boleh digunakan.

Penggantungan wakil rakyat sama ada dalam persidangan DUN atau Dewan Rakyat adalah perkara biasa. Malah di negeri-negeri yag dikuasai Pakatan Rakyat ada ahli DUN BN yang digantung. Tidak pula wakil rakyat ini berdendang seluruh negara mengenai penggantungan mereka.

Apakah perlunya berdemontrasi di Parlimen sedangkan parlimen adalah pembuat undang-undang tertinggi? Apa perlunya menyaman speaker? Seperti kata seorang menteri hanya penguam bodoh saja yang akan berbuat demikian!.

Marilah kita sama-sama menunggu ‘Gelombang Rakyat’ mana yang benar-benar berkuasa. Apakah Gelombang Rakyat BN atau Gelombang Rakyat PR. Ujian yang paling dekat ialah kerusi DUN Tenang. Tunggu dan lihat!

2 comments:

 1. Saya Perjuangan..

  SAYA amat tertarik dengan penulisan blog anda yang ternyata ada kualiti yang tersendiri.

  Ianya juga memberi peransang buat saya untuk memantapkan lagi penulisan saya.

  SYABAS saya ucapkan buat anda kerana berjaya mengendalikan blog ini dengan begitu mantap.

  Saya telah linkkan blog anda dalam senarai blog pilihan di blog saya agar pengunjung blog saya dpat bkongsi penulisan anda.

  Saya berharap agar anda juga dapat linkkan blog saya di dalam blog anda agar perjuangan saya melalui penulisan blog dapat dikongsi bersama pengunjung.

  Sekian, Salam Kasih ikhlas dari,

  Melayu CinDia
  Blogger Gelombang Rakyat

  http://gelombang-rakyat.blogspot.com/

  ReplyDelete
 2. Mohon promosikan blog kami untuk PRK Tenang.

  http://tenangprk.blogspot.com/

  Terima kasih.

  ReplyDelete