04 December 2010

Bersediakah Gerakan Mahasiswa Kampus Di Label?

Jabdin bin Juhat

Seksyen 15 Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 akhirnya telah berjaya dipinda pada tahun 2008 dengan menggantikan Seksyen 15 seperti berikut;

Seseorang pelajar Universiti boleh menjadi ahli mana-mana persatuan, pertubuhan, badan atau kumpulan orang, sama ada atau tidak ia ditubuhkan di bawah mana-mana undang-undang bertulis, sama ada ia di dalam atau di luar Universiti, dan sama ada ia di dalam atau di luar Malaysia, selain—

(a) mana-mana parti politik, sama ada di dalam atau

di luar Malaysia;

(b) mana-mana pertubuhan, badan atau kumpulan orang yang menyalahi undang-undang, sama ada di dalam atau di luar Malaysia; atau

(c) mana-mana pertubuhan, badan atau kumpulan orang yang telah ditetapkan oleh Menteri, selepas berunding dengan Lembaga, secara bertulis kepada Naib Canselor sebagai tidak sesuai demi kepentingan dan kesentosaan pelajar atau Universiti itu.

(2) Suatu pertubuhan, badan atau kumpulan pelajar Universiti

Sebelum akta ini dipinda tiadalah ruang kebebasan seperti di atas. Nampaknya usaha pelbagai pihak ke arah untuk merealisasikan akta ini dipinda semula ataupun dimansuhkan dikemudian hari mungkin akan tercapai. Bukankah ini harapan pihak yang menyokong itu? Kata mereka dengan cara ini soal hak mahasiswa untuk bersuara dan berorganisasi yang dijamin Perlembagaan selain mematangkan demokrasi akan berjaya dicapai. Terburailah kebekuan dan kejumudan minda mahasiswa selama ini yang telah merantai mahasiswa sejak tahun 1970an lagi.

Tun Dr Mahathir Mohamad (semasa Menteri Pelajaran), mengaku beliaulah yang memperkenalkan AUKU. Alasannya ketika itu walaupun negara sudah merdeka lebih 15 tahun (ketika itu) tetapi bilangan kelulusan daripada universiti tidak ramai, terutamanya di kalangan orang Melayu. Tidaklah sihat bagi Malaysia jika dari rakyat berbilang kaumnya jumlah Melayu dan bumiputera lain yang berkelulusan universiti sangat berkurangan. Samada mereka mendapat ijazah universiti atau tidak bergantung kepada kegigihan mereka menumpu sepenuh masa untuk menguasai ilmu melalui proses-proses pembelajaran ala universiti.

Kata Tun Mahathir lagi “ Kita dapati penuntut Melayu amat berminat dengan kegiatan politik. Mereka suka melibatkan diri dengan demontrasi jalanan dan lain-lain aktiviti politik yang memakan masa mereka di universiti. Dengan ini tidak dapat tidak tumpuan mereka kepada penguasaan ilmu tentu kurang. Amatlah merugikan mereka dan masyarakat Melayu jika mereka gagal. Apakah kerana mereka tidak boleh berdemonstrasi dan lain-lain maka mereka akan kurang berpengetahuan dalam bidang politik; mereka akan jadi robot? Tidak juga. Mereka boleh ada forum perbahasan dalaman atau antara universiti, dan mereka boleh mendapat pakar yang tidak punyai kepentingan”

Apakah tindakan dan pandangan Tun Dr Mahathir ini tidak relevan lagi kini?. Apakah pindaan AUKU sekarang masih belum mencukupi? Benar hak seorang mahasiswa untuk bersuara dan berorganisasi yang dijamin Perlembagaan tetapi jangan lupa perlembagaan juga menetapkan untuk kepentingan, kebaikan dan keselamatan negara keseluruhannya hak-hak tersebut boleh disekat antara lain melalui Akta Universiti dan Kolej 1971. (jika untuk mahasiswa di kampus).

Ada pula seorang bekas Menteri Pelajaran nilainya berubah berdasarkan kepentingannya, semasa mudanya sebagai pemimpin mahasiswa atau sebelum menjadi orang kerajaan begitu kuat menentang AUKU. Tetapi semasa menjadi Menteri atau orang kerajaan tidak pula berusaha meminda atau memansuhkan AUKU 1975. Selepas keluar dari kerajaan beliau kembali menentangnya. Bolehkah anda menyemak kenyataan ini sendiri dalam Utusan Malaysia 28 Ogos 1990? “Saya tidak pernah campurtangan dalam hal urusan universiti, tetapi banyak yang bercakap mengenai kebebasan atau autonomi universiti yang mahu mengenepikan dasar pendidikan negara. Mereka mahu kebebasan sepenuhnya. Ini merbahaya”.

Berbalik kepada kebebasan berpolitik di dalam universiti. Di atas kertas memang terlalu ideal menyatakan mahasiswa harus diberi beri kebebasan sepenuhnya dan tidak akan dipengaruhi oleh anasir luar yang boleh mengancam keselamatan negara. Hari ini pun sudah ada dua kumpulan yang sering bertentangan di kampus dilabelkan sebagai Mahasiswa Pro Kerajaan dan Mahasiswa Pro Pembangkang bersaing menarik sokongan dikalangan mahasiswa.

Ada pihak yang tidak bersetuju dengan ’label’ Pro Kerajaan dan Pro Pembangkang yang kononnya adalah satu petanda yang tidak sihat kepada suasana kampus walaupun semua pihak tahu kumpulan mana yang menyokong kerajaan dan kumpulan mana yang menyokong pembangkang. Apa sekali pun dari gelaran yang digunakan dari Pro Kerajaan kepada Pro Aspirasi atau Pro Pembangkang kepada Mahasiswa Idealis (kini bertukar Pro Mahasiswa) misinya tetap sama iaitu untuk memenangkan kumpulan masing-masing. Jika label ini tidak wujud apakah salah media (media kerajaan dan pembangkang) yang melaporkan dua kumpulan ini menguasai kampus sejak tahun 1999 lagi? Cukup berbangga kumpulan ini menceritakan kemenangan mereka.

Semasa AUKU sekarang tidak dipinda pun label ini sudah digunakan maka di masa akan datang label ini akan berubah dengan lebih jelas lagi berasaskan parti-parti di negara ini apabila hasrat pindaan AUKU, membenarkan mahasiswa dalam politik kepartian dicapai. Pensyarah juga begitu ada dua kumpulan yang masing-masing bersaing. Pengalaman saya semasa belajar di universiti dan menjadi pemimpin mahasiswa semua ini berlaku. Apakah anda boleh menafikannya?

Walaubagaimanapun kerajaan telah menetapkan pendiriannya apabila Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Menteri Pengajian Tinggi menyatakan bahawa kabinet membuat keputusan untuk tidak membenarkan mahasiswa terlibat dalam politik kepartian. Katanya, Seksyen 15, Akta Universiti & Kolej Universiti yang dipinda baru-baru ini, sudah memadai dalam konteks membenarkan mahasiswa mengambil bahagian dalam politik kepartian selepas mendapat kebenaran naib canselor.

Beliau menegaskan, keputusan itu tidak sama sekali menghalang mahasiswa daripada mengetahui atau mengikuti perkembangan politik tanah air melalui pelbagai cara.

Kenyataan ini sudah cukup jelas mengenai pendirian kerajaan. Kepada mana-mana pihak yang tidak berpuas hati (khususnya penyokong kerajaan) sebaiknya sebarang kenyataan lain yang dibincangkan perlulah dibawa terus kepada pucuk pimpinan atasan sebelum membuat kenyataan terbuka di media massa yang boleh mengundang tafsiran negatif mengenai pendirian kerajaan.


Artikel ini telah disiarkan dalam Sinar Harian pada 2 Disember 2010.  

No comments:

Post a Comment