16 October 2010

Dahulukan Rakyat dan Makmurkan Rakyat jika mahu menang pilihan raya.

1.) Pembentangan Bajet 2011 oleh YAB Perdana Menteri semalam meneruskan tradisi keprihatinan kepada rakyat di negara ini. Inilah apa yang Kerajaan Barisan Nasional perlu lakukan. Bertindak ’real’ adalah satu jawapan yang sangat tepat. Apapun pun tanggapan oleh pihak pembangkang yang mengatakan ini bajet’pilihanraya’ tidaklah perlu dilayan dan dikisahkan. Memang citarasa pembangkang ialah ’membangkang’ walaupun mereka tahu sesuatu itu sangat bagus untuk rakyat. Apa yang kita perlu tahu ialah mana-mana kerajaan di dunia pun secara realiti perlu menawan hati rakyat.

2.) Jika sesuatu parti itu mahu kekal menang dan memerintah anda perlu melakukan sesuatu yang sangat bagus untuk menawan hati rakyat. Tentulah rakyat akan memilih parti yang boleh membawa negara ini maju dan rakyatnya dapat hidup selesa. Tentulah kita pernah mendengar apabila parti pembangkang yang melakukan tsunami pilihanraya 2008 menabur janji kepada rakyat seperti ”Air percuma kepada rakyat”, ”tiada kenaikan tarif air”, ”kalau menang tutup premis kilang arak”, ”kalau menang tutup premis rumah urut dan pusat hiburan”, ”tiada perobohan rumah atau kedai jika memerintah” dan banyak lagi yang sekarang setelah pembangkang menjadi pemerintah mereka tidak mampu melakukannya. Sekarang mereka tahu bagaimana rasanya menjadi pemerintah dan betapa terdesaknya mempertahankan kerajaan mereka.

3.) Berbalik kepada Bajet 2011, penulis mendapati yang ’real’, menepati sasaran dan menarik dalam intipati Bajet 2011 ialah:

i.) Bantuan khas RM500 kepada penjawat awam gred 54 ke bawah termasuk pegawai kontrak, pesara kerajaan yang akan dibayar pada disember ini- sasaran kepada penjawat awam di negara. Walaupun rendah berbanding sebelum ini tetapi dikira sudah cukup baik untuk menarik 1.2 juta penjawat awam menyokong kerajaan.

ii.) Cuti bersalin bergaji penuh sehingga 90 hari kepada penjawat awam. – Sasaran tepat untuk wanita

iii.) Elaun Pengerusi JKKK, JKKP, Tok Batin, Pengerusi JKKK Orang Asli dan Pengerusi Kampung Baru dinaikkan RM800 sebulan berbanding RM450 sekarang – sasaran tepat pemimpin tempatan yang bekerja kuat di peringkat akar umbi. Pemimpin akar umbi akan bekerja kuat untuk pemerintah

iv.) Elaun imam dinaikkan daripada RM450 kepada RM750 sebulan dan elaun guru KAFA naik daripada RM500 kepada RM800- sasaran tepat kepada guru KAFA yang sebelum ini dikatakan bergaji rendah. Tentu ini memberi peluang kepada guru KAFA baik di negeri BN atau tidak.

v.) Gaji pokok pengawal keselamatan naik RM500 hingga RM700 sebulan mulai januari 2011- Memberi ruang kepada pekerja tempatan untuk bekerja dalam sektor ini yang sebelum ini gaji pengawal keselamatan bergaji rendah

vi.) Menubuhkan Majlis Konsultasi Gaji Negara sebagai platform penetapan gaji dan pengenal gaji minimum mulai januari 2011. Sasaran tepat untuk pekerja di negara ini. MTUC harus bekerjasama merealisasikannya.

vii.) Pengecualian cukai jualan ke atas semua jenis telefon bimbit- peralatan komunikasi yang balik banyak digunakan di negara ini dari peringkat remaja sehingga golongan tua.

viii.) Pemansuhan duti import 300 barangan kegemaran pelancong dan rakyat tempatan sehingga 30 peratus- sasaran tepat kepada golonan wanita di negara ini.

ix.) Pinjaman 100 peratus tanpa deposit kepada pembeli rumah pertama yang berpendapatan RM3,000- sasaran tepat kepada golongan muda di negara ini. Semoga ia memberi kesan kepada keterbukaan golongan muda yang sebelum ini beralih arah dalam 2008 kepada kerajaan BN semula.

x.) Tiada kenaikan tol di empat lebuhraya PLUS selama lima tahun- sasaran tepat kepada berjuta pemilik kenderaan di negara ini.
xi.) Membina dan menaiktaraf jalan luar bandar di Sabah dan Sarawak dengan peruntukan 2.1 bilion. Begitu juga elektrik 1.5 Sabah dan 1.2 Sarawak. Program baiki rumah (PBR) 300 juta (12 ribu unit) – Sasaran tepat kepada Rakyat Sabah dan Sarawak. Ini akan mengekalkan Sabah dan Sarawak dalam BN.
xii.) Bagi Kontraktor Kelas F yang terlibat dalam projek PIA/PIAS 500 JUTA diperuntukkan. – Sasaran tepat kepada kontraktor kelas F (berfungsi menyokong kerajaan)

xiii.) 79 ribu Pogram Perumahan Rakyat (PPR) – Sasaran tepat untuk golongan miskin dan setinggan.

No comments:

Post a Comment