02 October 2010

Apabila penyamar menyusup masuk di Majlis tertutup organisasi lain

Dapatkan maklumat sanggup lakukan apa sahaja.
1. ) 27 September 2010, James Bond atau Evelyn SALT Malaysian Insider, Boo Su Lyn (wartawan Malaysian Insider) telah menceroboh masuk ke dalam satu majlis tertutup anjuran Puteri UMNO di PWTC. Dahlah masuk tanpa diundang malah menyamar dan menyiarkan sesuatu yang tidak sepatutnya menjadi isu dalam suatu Majlis Tertutup. Jelas sekali Boo Su Lyn ini melanggar Etika kewartawanan. Jauh lebih HINA apabila wartawan ini Menyamar dengan memakai selendang. Dimaklumkan Boo Su Lyn telah memutar belit ucapan seorang penceramah dengan memusingkan kenyataan penceramah berkenaan.

2.)   Tengok gambar di atas dan bandingkan dengan Angelina Jolie...Tentulah niat Angelina Jolie lebih baik kerana datang ke Pakistan menghormati penduduk di sana. Rasanya bukan menjadi agen atau jadi SPY.

3.) Kalau macam ni wartawan yang ada rosak negara kita kerana sesuatu hal yang tertutup tidak sepatutnya disiarkan. Jika adalah manusia seumpama ini menyusup masuk dalam Mesyuarat Tertutup UMNO, DAP, PKR, MIC dan MCA atau mana-mana parti berasaskan kaum maka rosaklah negara ini. Apakah misi SPY  Malaysia Insider ini dalam perhimpunan ini? melapor? atau mengumpul maklumat? dan menjadi tukang dedah untuk menghangatkan suasana. Apakah anda boleh tahu apakah yang telah dibincangkan oleh DAP, MCA, MIC atau UMNO dalam suatu mesyuarat atau program tertutup? bukankah tujuan majlis itu bukan tujuan untuk didedahkan?

3.) Sepatutnya sipenama atau penceramah  berkenaan perlu menyaman  wartawan penyamar ini kerana menceroboh program tertutup sebuah parti yang bukan niatnya untuk didedahkan hasil programnya.

4.)  Sebaiknya pemimpin dan pelbagai pihak di luar janganlah beri ulasan membabi buta atas nama populariti dan juara sebelum membuat penelitian dan mendapat maklumat sebenar. Periksa dahulu dan dapatkan maklumat sebenar.

nota:
i.) kepada wartawan penyamar belajar ketuk pintu minta kebenaran masuk dalam program orang lain. Jangan nak cari isu sahaja. Jadilah wartawan bertanggungjawab.

ii.) Teringat Penulis dengan filem SEPET....rupanya filem ini RASIS selama ini, tapi tiada perisik Malaysia Insider yang mengupasnya!..... jangan pula ada yang marah kalau ada yang sebut MUALAF......begitu juga ada nama-nama tempat yang sensitif di Malaysia ini.Berhati-hati sebut dan kalau boleh tukar nama. Nanti RASIS! pula.

iii.)  Selepas ini kepada mana-mana wartawan penyamar eloklah masuk semua majlis atau menyuarat tertutup semua parti di negara ini. Kita boleh dapat tahulah juga macam-macam maklumat dalam pelbagai bahasa.

1 comment:

  1. Nasib baik wartawan ini tidak buat liputan macam itu untuk majlis PAP. Kalau tidak pokai dia kena kerjakan.

    ReplyDelete