26 September 2010

Perihal menjadi penderma paling pemurah sehingga 4 Bilion!

1.   Kecoh perihal sebuah syarikat pembinaan yang baru ditubuhkan pada 2007 dengan modal berbayar sebanyak RM 1 juta, I’DA World Group Sdn Bhd, mengumumkan pemberian sumbangan sebanyak RM 4 billion ringgit kepada sebuah parti di negara ini. Begitu dermawan syarikat ini.

2.    Perkara-perkara menarik selepas derma 4 bilion ini:

i. )    Replika cek yang jelas tertera nama Parti Islam Se Malaysia itu diterima oleh adik kepada Menteri Besar Kelantan, Nik Din Nik Mat. Nik Din yang menggelarkan dirinya Ayah Din sebelum kemudiannya menafikan mewakili PAS mahupun kerajaan negeri ke majlis itu sebaliknya datang atas kapasiti peribadi kerana mendapat jemputan – seperti sebuah cerita " suara seperti saya, wajah seperti saya, tapi itu bukan saya"

ii.)  Selepas kerajaan negeri menafikan. Syarikat I’Da World Group Sdn Bhd memutuskan untuk membatalkan niatnya melaksanakan cadangan projek pembangunan bernilai RM313 bilion di negeri Kelantan. “Jadi projek yang kita hendak buat di negeri Kelantan itu telah dibatalkanlah. Kita hendak tutup cerita ini. Saya pun dah malas dah. Kalau dia kata kita disenarai hitamkan, kita hendak tegakkan apa lagi?” kata pengerusi eksekutifnya, Abdul Rahim Abdul Wahab.

iii.)  Abdul Rahim berkata syarikatnya juga belum mempunyai wang RM4 bilion yang hendak didermakan kepada PAS Kelantan. Sementara itu, Abdul Rahim menjelaskan bahawa sumbangan RM4 bilion itu merupakan satu bentuk bayaran pendahuluan daripada jumlah keuntungan daripada projek yang hendak dilaksanakan itu. Ia ada kaitan Projek Super Mega Seri Tujuh (S7) yang membabitkan kawasan seluas 144,000 ekar atau 576 hektar.

Kata Abdul Rahim lagi,

iv.) “Tiap-tiap negeri, bila buat projek usahasama, 20 peratus akan diperolehi kerajaan negeri, 80 peratus kepada (rakan niaga). Jadi bila bercakap tentang RM300 bilion, 20 peratus itu lebih kurang RM60 bilion.


v.)  “Jadi dalam RM4 bilion tadi, sebenarnya (replika cek) itu tidak ada haribulan. Duit ini kita hendak beri bila kita dapat buat kerja (jalankan projek), dasar daripada 20 peratus tadi,” tambahnya.

JJ- Teringat satu ketika dahulu Majlis Kanser Malaysia juga pernah ditipu oleh seorang yang mengaku diri sendiri sebagai hartawan daripada Lubnan yang kononnya ingin menderma sebanyak RM 1 billion ringgit.

No comments:

Post a Comment