17 September 2010

Cakap Tidak Serupa Bikin!

47 tahun Merdeka: Benarkah Sabah dan Sarawak Tidak dipeduli?

1.)  Apabila seorang pemimpin Negeri di Utara Tanahair mengatakan 47 tahun Merdeka:  Sabah dan Sarawak Tidak dipeduli. Benarkah? Bagi sabah selepas saja BN mengambil alih sejak tahun 1990 sabah kini jauh lebih baik. Penulis masih ingat selepas beberapa bulan BN mengambil alih, infrastrukur jalan raya, air dan elektrik dilaksanakan di kawasan penulis. berpuluh tahun menderita menggunakan lampu gas dan melalui jalan raya berhabuk selepas BN memerintah ia berubah dengan pantas sekali. Tentulah Ketua Menteri itu terkejut besar jika menyemak semula penumpang yang melalui Lapangan terbang Kota Kinabalu kini adalah yang kedua selepas KLIA mengalahkan Lapangan terbang Pulau Pinang yang suatu ketika dulu adalah yang kedua di negara ini. Apakah faktornya? ia adalah kerana pelancongan di negeri ini yang jauh lebih pesat berbanding di Negeri Pulau Pinang.

2)   Di Sarawak di bawah kepimpinan Ketua Menterinya, Negeri Sarawak jauh lebih maju berbanding di negeri-negeri lain di semenanjung. Memanglah banyak lagi infrastruktur yang perlu dibina tapi ia perlu rancang dengan teliti akibat faktor bentuk muka bumi negeri yang memerlukan kos lebih besar. 

3) Jadi ada baiknya pemimpin berkenaan jangan cakap besar kerana beliau tidak tahu perkara sebenarnya mengenai rakyat di Negeri Sabah dan Sarawak. sebaiknya jangan jaga tepi kain orang. jagalah negeri sendiri dulu. Jangan cakap tidak serupa bikin. Baru memerintah beberapa tahun sudah mendabik dada. Lebih tepat kalau tidak tahu jangan cakap!

Sabah Tuan rumah Hari M'sia negeri paling mundur?

4.)  Kata seorang bekas pemimpin BN yang paling banyak melompat parti sehingga semua parti tidak lagi sanggup menerimanya (yang kini telah jadi pemimpin PKR)." Sabah Tuan rumah Hari Malaysia negeri paling mundur". Penulis kira orang ini perlu muhasabah diri sendiri. apakah semasa beliau menjadi pemimpin kerajaan negeri Sabah, Sabah jauh lebih maju?. Begitu juga setelah beliau dalam  BN apakah beliau sangat berjaya? Berebut menjadi Presiden Parti adalah. 47 tahun merdeka pada ketika itu dan kini apakah sumbangan terbesar beliau? Semua orang Sabah tahu. Mereka malas nak ulas mengenai orang ini. Jadi sekali lagi jangan cakap tidak serupa bikin. Malulah...diri sendiri terumbang ambing mencari 'lubang untuk hidup' nak mengatakan orang.

Selamat Hari Malaysia. 1Malaysia, Rakyat didahulukan, Pencapaian DiUtamakan.

Artikel Berkaitan:

1. Lim: 47 tahun Sabah, S'wak tak dipeduli

2. Jeffery: Tuan rumah Hari M'sia negeri paling mundur

No comments:

Post a Comment