14 August 2010

Siapa Letak Kamera? atau Kamera siapa itu?

1.)     Baru-baru ini heboh mengenai penemuan kamera di belakang tabir bilik seorang Menteri Besar. Siapa agaknya yang meletakkan kamera itu? Kemarahan Menteri Besar itu menuduh ada pihak lain dari pihak parti lawannya yang kononnya bertangungjawab.

Ada sesiapa perisik bodoh mengaku
tertinggal kamera ini?
2.)      Mari kita buat ulasan secara mudah. Siapa agaknya punya kamera yang tidak canggih itu? Nampak sangat yang meletakkan kamera jenis ini adalah perisik paling "bodoh didunia". Kenapalah tidak guna CCTV tersembunyi yang lebih canggih yang macam orang selalu gunakan untuk mengintip seseorang. Sepertimana yang pernah berlaku dimana-mana rakaman hotel.

3.)     Bila kamera itu diletakkan? dua hari, dua jam, sejam? kerana tentulah bateri kamera itu tidaklah sehingga mampu bertahan 3 hari mengintip pergerakan Menteri Besar itu. Katalah 3 hari bateri itu mampu bertahan siapakah tetamu yang boleh disiasat berhubung perkara ini?

4.)     Siapa yang paling akses atau mudah masuk pejabat MB itu? Apakah begitu mudah seseorang yang tidak berkenaan masuk bilik MB? Tentulah orang dalam di pejabat MB. Analoginya boleh disamakan  jika ada orang yang menconteng dinding depan meja anda dengan perkataan "Bullshit" tetapi anda sedar tiada siapa yang boleh masuk pejabat anda dan mampu berbuat demikian jika tiada orang dalam yang boleh akses pejabat anda.

5.)      Kenapa baru sekarang baru disedari betapa sistem lama dipejabatnya belum di ubah lagi mengikut sistem lama sedia ada? Tidakkah itu ironis sifatnya. Dah tahu sebagai kerajaan baru ubah sajalah. Salah sendirilah tidak peka kepada keselamatan. Tak kanlah para pegawai khas ini begitu dangkal dan tidak tahu menasihati ketuanya mengenai tahap keselamatan atau perkara-perkara yang perlu sejak bertugas sebagai pemimpin.

6.)   Kesimpulannya, bagi penulis perisik itu yang meletakkan kamera jelas terbukti memang paling bodoh dan paling tidak cekap. Kalau tidak cukup beli duit beli kamera yang lebih canggih jangan berlagak nak jadi 'spy'. Nanti orang gelak. Ada sesiapa nak mengaku kamera itu yang tertinggal di bilik MB? Jika ada ambillah buat malu sahaja. Terlalu amatur sangat.

No comments:

Post a Comment