07 August 2010

AUKU kita harus realiti jangan terlalu idealis

Apabila ada cadangan membenarkan mahasiswa berpolitik di universiti anggapan penulis ialah bermakna invidu berkenaan mahu akta universiti dimansuhkan. Apakah sebenarnya tafsiran kebenaran mahasiswa berpolitik itu yang sering dilaungkan? Apakah maksudnya adanya mahasiswa ahli UMNO, PAS,DAP dan PKR berlegar-legar dalam kampus melaksanakan pelbagai program dan kegiatan adalah kebenaran berpolitik yang dimaksudkan?.


Bukankah sebenarnya mahasiswa di kampus memang sejak hari dulu hingga sekarang pun memang terlibat dengan politik walaupun secara bertulis tidak dibenarkan? Agaknya berapa yang benar-benar dihukum dengan kesalahan ini semasa AUKU belum atau selepas dipinda?

Kita harus lebih realiti, janganlah lebih terlalu idealis!. Jauh sekali mahu lebih populis. Apakah kerana kita mahu menarik golongan muda ‘sebelah sana’ maka kita sudah tidak boleh bertolak ansur lagi sehingga memberi cadangan seumpama itu. Apabila lagi yang dimahukan sedangkan suatu ketika dulu bersekutu dengan pertubuhan pun tidak boleh tapi sekarang;-  AUKU Pindaan 2008

seksyen 15 (pindaan 2008)
15. (1) Seseorang pelajar Universiti boleh menjadi ahli mana-mana persatuan, pertubuhan, badan atau kumpulan orang, sama ada atau tidak ia ditubuhkan di bawah manamana undang-undang bertulis, sama ada ia di dalam atau di luar Universiti, dan sama ada ia di dalam atau di luar Malaysia, selain—

(4) Naib Canselor boleh, atas permohonan seseorang pelajar Universiti, mengecualikan pelajar itu daripada peruntukan perenggan (1)(a), tertakluk kepada apa-apa terma dan syarat yang difikirkannya patut.
Berdasarkan perkara di atas, cubalah manalah tahu Menteri Pengajian Tinggi membenarkan anda berpolitik – disarankan elok terus memohon menjadi ahli parti. Barulah kita tahu parti mana. Sebab tak semua mahasiswa yang minat berpolitik dengan parti di luar. Jadi buka siapa yang berminat sahaja. Oleh kerana yang berminat sahaja tak payahlah mansuh atau panda tidakbegitu?

No comments:

Post a Comment